Terwijl hiking in de bergen in het Noorden al tientallen jaren populair is bij geoefende trekkers waren andere vrijetijdsactiviteiten tot voor een paar jaar onvindbaar. Vijf jaar geleden was het een rariteit om een met pak en zak beladen fietser tegen te komen en een Albanees op een fiets was een uitzondering. Gelukkig is dat veranderd. Bij de aanleg van nieuwe lokale wegen wordt rekening gehouden met fietsers en ook de Albanees heeft de fiets ontdekt. Al vele hotels hebben fietsen ter beschikking voor de gasten en ondernemende jongeren organiseren fietstochten voor groepen. Raften in canyons kan al enkele jaren op een veilige manier en nieuwe mogelijkheden zijn in opmars zoals kayakken op zee en meren, paragliding voor de durvers en diepzeeduiken.

Op internet zijn interessante blogs te vinden van avonturiers die de stappen al hebben gezet. Voor wie eraan denkt met een kleine groep op avontuur te gaan in Albanië raad ik aan contact op te nemen met Fation Plaku op fation_plaku@yahoo.com. Naast avontuurlijke reizen organiseren, is hij vooral fotograaf. Kijk hier eerst eens wat hij zoal doet.

Door Albanië reizen met de moto wordt ook een hype. Al lang vind je vooral Italiaanse en Oost-Europese motorfanaten in de bergen in het Noorden, maar met de verbeterde wegeninfrastructuur ontmoet je ze ook al in de rest van het land. Een tijd geleden heb ik voor een bedrijf dat events organiseert een reis ontwikkeld waarvoor ik een begeleidend filmpje gemaakt heb. Wie daarin geinteresseerd is, kan contact met mij opnemen.

Het toenemend toerisme lokt vanzelfsprekend nogal wat lokale en buitenlandse speculanten die hun graantje willen meepikken. Als je op zoek gaat naar ideeën en mogelijkheden op internet, wees voorzichtig en laat je niet verleiden door mooie woorden en fotos. De infrastructuur is niet altijd in orde, aanduidingen evenmin, als er al zijn, en vooral wat hiking betreft moet je over een goede conditie beschikken. En best veel ervaring als je alleen of in een kleine groep op stap gaat zonder begeleiding. Houd er rekening mee dat een Albanees van niets of niemand bang is en dat zijn antwoord nogal gemakkelijk is: 's ka problem, geen probleem. Voor hem niet, maar voor ons, laaglanders, gewend aan en verwend door quasi perfecte omstandigheden, kan het dat wel worden.