Websites waar practische informatie over ALbanië te vinden is zijn er voldoende, dus ga ik hier niet alles nog eens herhalen. De beste site die ik daarover ben tegen gekomen is die van Annelies Boven waar je echt al het nodige kan nalezen.


GELD.

De munteenheid, de LEK, verhoogt elk jaar in waarde ten opzichte van de Euro. Momenteel staat die op ongeveer 118 LEK voor 1 Euro. Dit is de prijs voor 2 koffietjes in de bar (buiten Tirana).


INTERNET en TELEFONIE.

Albanië behoort niet tot de EU dus let op met je internet op de mobiele telefoon. Voor telefoon kan je best een sim kaart kopen. Voor 1200 LEK heb je een kaart die 1 maand geldig is en voldoende krediet biedt.


BUDGET.

Het groeiend toerisme samen met de prijsverhogingen die nu overal plaats vinden, doen ook de prijzen in ALbanië stijgen. De dagdagelijkse producten in de kleinere winkels blijven echter goedkoop. Een pakje Marloboro kost nu 350 LEK (3,20 Euro). Een restaurantbezoek met een degelijke, gevarieerde maaltijd komt nu op 1500 LEK (13,5 euro) water en lokale wijn in karaf inbegrepen. In niet toeristische gebieden kan dat vanzelfsprekend minder zijn. Water, frisdrank, fruit en groenten vor onderweg koop je best in de kleine winkel.


VEILIGHEID.

Albanië is in Europa waarschijnlijk het veiligste land om te verblijven. Volg de raad van Annelies en als je een furgonetta neemt of een taxi om je te verplaatsen, vraag dan voor de rit naar de prijs en betaal direct aan de chauffeur, als het kan met gepast geld. Sommigen "vergeten" je terug te geven en vanzelfsprekend spreken en verstaan ze dan enkel Albanees. Ik zeg wel sommigen, de meesten zijn heel eerlijk. De toevloed aan toeristen brengt echter bij sommigen minder goede intenties naar boven.


DOCUMENTEN.

Ben je minder dan 3 maand in het land, dan is een ID kaart voldoende. BelgiĆ« heeft geen ambassade in het land, enkel een consulaat. De gegevens vind je hier. De ambassade in Sofia is ook bevoegd voor ALbanië maar maak je geen illusies, op een email vraag antwoorden ze niet eens. Uit eigen ervaring.


WANNEER.

De beste periodes zijn half april tot half juli en september tot eind oktober. Vergeet niet dat het er anderhalf uur rapper donker is dan hier, maar ook zoveel vroeger licht. Dus wat aanpassen. Vermijd de kustgebieden in de maand augustus.